مجله باب دل

CPUخوب چه ویژگی هایی دارد؟

CPUخوب چه ویژگی هایی دارد؟

پردازنده مرکزی (CPU) مهم ترین قسمت و قطعه یک کامپیوتر است.

در واقع پردازنده را می توان به مغز سیستم تشبیه کرد که وظیفه دریافت اطلاعات از رم،کد گشایی و پردازش و نهایتا تحویل آنها را به عهده دارد.

سی‌پی‌یو در انواع و اقسام دستگاه‌ها از رایانه‌ و لپ‌تاپ‌ تا گوشی‌ هوشمند، تبلت‌ و تلویزیون‌ هوشمند وجود دارد.

این تراشه‌ی کوچک روی بورد اصلی دستگاه‌ها قرار می‌گیرد و با سایر سخت‌افزارها برای اجرای رایانه‌ی شما ارتباط دارد. تقریبا تمامی کارهای شما تخت تاثیر پردازنده سیستمتان است بنابراین انتخاب یک پردازنده مرکزی خوب باعث میشود تا در آینده با وقفه های پی در پی روبرو نشوید. با وجود اینکه قدرت CPU شما بسته به مقدار هزینه ای است که برای آن می کنید اما خوشبختانه مدل های گران اغلب برای کاربران عادی و حتی گیمینگ کاربردی نیست و بسته به کار شما CPU های مختلف با قیمت های مناسب در اختیار است که میتوانید از بین آنها انتخاب کنید.

پردازنده های مرکزی انواع مختلفی دارند که در ذیل به آنها اشاره خواهیم کرد:

1-پردازنده مرکزی  دسکتاپ: این نوع پردازنده ها برای کامپیوتر رومیزی طراحی شده اند که در خانه و  محل کار از آنها استفاده می کنیم.این دسته از پردازنده ها تحمل بیشتری نسبت به افزایش حرارت داشته و همچنین سازگاری بیشتری برای اورکلاک (دستکاری پردازنده به منظور افزایش توان آن)دارند.

2-پردازنده های موبایلی:برای دستگاه های قابل حمل نظیر نلفن همراه و لپ تاب طراحی شده اند. این پردازنده به منظور کاهش مصرف انرژی دارای توان کمتری نسبت به پردازنده های دسکتاپی هستند اما در مقابل دارای ویژگی هایی  نظیر نمایشگر بی‌سیم (WiDiمی باشند که مختص خودشان است.

3-پردازنده های سرور:این گونه سرورها با اینکه قیمت بالاتری نسبت به سایرین دارند اما در شرایط حساس عملکرد خیللی بهتری را ارائه می دهند.

مثلا در دسکتاپ وقتی پردازنده اصلی خراب شود سیستم به کلی غیر قابل استفاده میشود اما در سرورها که از این نوع پردازتده استفاده میکنند سخت افزار جایگزینی وجود دارد که بتواند در این شرایط مانع توقف کار شود.

حالا که با انواع CPU و کارکرد آنها آشنا شدید به معرفی اجزای این قطعه می پردازیم:

1-اولین موردی که هنگام خرید با آن مواجه می شوید تعداد هسته های یک پردازنده است. یک پردازنده مرکزی شامل حافظه کش، واحد محاسبه و منطق (ALU)، ریجستر‌ها و همینطور بخش‌هایی همچون‌ترانزیستور است. این بخش‌ها در‌تراشه تقسیم شده‌اند که هر قسمت را هسته می‌نامند.

با چند هسته شدن پردازنده ها وظایف بین آنها تقسیم شده و در نتیجه سرعت عملکرد آن بالا می رود.بنابراین تعداد هسته های بالاتر هنگام حرید مفید بوده به خصوص برای استفاده مولتی تسکینگ.

 برای مثال اگر ادیتور هستید و از آنجا که ادیت فیلم‌های با کیفیت و تایم بالا معمولا زمانبر است ممکن است نیاز داشته باشید در حین ادیت فیلم کار‌های دیگری نیز انجام دهید اما گیمرها حتی هنگام اجرای بازی‌های 4K که با نرخ فریم بالای 100 فریم بر ثانیه اجرا می‌شوند هم نیازی به پردازنده بیش از 6 یا 8 هسته پیدا نمی کنند.

2-ترد (رشته): به نعداد دستوراتی گفته می شود که هر هسته در یک زمان میتواند انجام دهد.مثلا ممکن است پردازنده ای 8 هسته ای داشته باشیم که هر هسته آن می تواند در یک زمان 2 کار را با هم انجام دهد در این صورت این پردازنده 8هسته ای و 16 تردی است.

اما اگر بتواند فقط یک کار را در یک زمان انجام دهد این پردازنده 8هسته ای و 8تردی است. ترد معمولا با نام هسته مجازی نیز شناخته می‌شود و از این رو مثلا وقتی  گفته می‌شود پردازنده Core i7-8700K دارای 12 هسته است که البته این گونه بیان غلط است ولی در واقع منظورمان این است که اگر برای هر هسته یک کار را فرض کنیم این پردازنده با وجود 6هسته کار 12 هسته را انجام می دهد.

توجه به این نکته زمانی که تمامی شرایط و ویژگی ها در دو پردازنده یکسان است و فقط میزان ترد متفاوت است بیشتر می شود و اولویت با ترد بالاتر است به خصوص برای اجرای برنامه‌های ادیت فیلم

3-سرعت کلاک یا فرکانس:برای بیان سرعت یک پردازنده مرکزی استفاده میشود و هرچه مقدار آن بالاتر باشد نشان دهنده این است که پردازنده با سرعت بیشتری کار میکند.

این فاکتور به ویژه هنگام خرید برای سیستم گیمینگ اهمیت بیشتری پیدا کرده و حتی گاهی اوقات اهمیت آن از تعداد هسته ها نیز بیشترمیشود.

معمولا شرکتهای تولید کننده سرعت کلاک را به دو صورت بیان می کنند.یکی سرعت پایه و دیگری حداکثر سرعت که پردازنده مرکزی با توجه به شرایط کاری آن را تنظیم می کند.

4-سوکت:پردازنده ها برای اتصال به مادربرد از اتصال دهنده ای استفاده می کنند که در اصطلاح به آن سوکت گفته می شود.

این سوکت ها از برندی به برندی دیگر و حتی از مدلی به مدل دیگر متفاوت است.

بنابراین هیچ گاه نمی توان پردازنده AMD را به مادربردی مبتنی بر intel متصل نمود یا حتی سوکت LGA 1150 اینتل به سوکت LGA 1151، اضافه شدن تنها یک پین اضافه باعث شد تا سازگاری این دو خانواده از نظر سوکت به هم بریزد و مصرف‌کننده نتواند محصول جدید را روی مادربرد قدیمی خود نصب کند.

بنابراین حتما توجه داشته باشید که اول از همه پردازنده را خریداری نموده و سپس متناسب با آن مادربورد را خریداری کنید.

5-حافظه کش:عملکردی مشابه رم دارد با این تفاوت که اطلاعات موردنیاز پردازنده را به صورت موقتی درون خود نگه میدارد.بنابراین هرچه مقدار آن بیشتر باشد،داده های بیشتری میتواند درون آن جای گیرد.

خرید پردازنده متناسب با نوع کاربری

تراشه‌های مصارف عام اینتل و AMD را می‌توان در سه طبقه‌ی پایین‌رده، میان‌رده و رده‌‌بالا جای داد.

منظور از مصارف عام سیستم‌های خانگی با مصارف متداول، گیمینگ، مولتی مدیا و تولید محتوای گرافیکی است که جریان اصلی (Mainstream) فروش و عرضه‌ی پردازنده‌ها را در بازار به خود تخصیص می‌دهد.

  • پردازنده های دسکتاپ رده پایین: شرکت‌های اینتل و AMD به ترتیب از پیشوند نام مدل Core i3 و Ryzen 3 استفاده می‌کنند

این پردازنده ها با تعداد هسته های محدود برای سیستم های خانگی معمولی تهیه شده و قیمت های نسبتا پایینی دارند.

همچنین هردو شرکت اینتل و AMDبرای افرادی که بودجه محدودتری دارند پردازنده های ارزان قیمت تری را هم در نظرگرفته اند مثلا اینتل با مدل‌های پنتیوم و سلرون با تعداد هسته‌ها و سرعت کلاک و AMD نیز با عرضه‌ی پردازنده‌های Athlon این کار را انجام داده اند.

  • پردازنده مرکزی  دسکتاپ میان رده: در این تیم پردازنده های اینتل و AMD به ترتیب با پیشوند Core i5 و Ryzen 5 قرار می گیرند.
  • پردازنده‌های دسکتاپ رده‌بالایاینتل و AMD با پیشوند Core i7/i9 و Ryzen 7/9 روانه‌ی بازار می‌شوند.

جمع بندی نهایی:

بنابراین هنگام خرید این موارد را در نظر داشته باشید:

کاربری، بودجه و قطعات فعلی کامپیوترتان

باید این موضوع را در نظر داشته باشیم تا یک جایی نوع کاربری و بودجه با هم ارتباط مستقیم دارند و برای استفاده بیشتر و بهتر از سیستم باید هزینه بیشتری برای پردازنده آن صرف کنید اما از یک جایی به بعد دیگر نیازی به صرف هزینه بیشتر نیست و در واقع مدل های خیلی بالاتر ممکن است اصلا به کار شما نیایند و صرف هزینه منطقی نیست.

اگر شما جزو دسته ای هستید که قصد ارتقا کامپیوتر فعلی خود را دارید،باید بدانید که تنها ارتقای CPU همه چیز نیست و بقیه قطعات رایانه تان باید با سی پی یو جدیدتان سازگاری داشته باشد در غیر این صورت پردازنده مرکزی جدید قادر به ارائه قدرت واقعی خود نیست.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *